Crljenak


Svjetska poznata sorta kao Zinfandel ili Primitive potiču od Crljenka stare hrvatske sorte koje i danas imamo nekoliko starih čokota u Kaštelima. Crljenak je početkom 19. st. iz tadašnje Austro – Ugarske prenesen u Ameriku i do današnjeg vremena postao jedan od vodećih sorta u toj zemlji. Inače se dosta uzgaja i u drugim vinskim zemljama. Od ove sorte grožđa danas se proizvodi nekoliko tipova vina a poznata su lagana ružičasta vina, poluslatka vina kao i jaka robusna crna vina. Ovo vino u svojoj zrelosti može dati izrazite arome koje podsjećaju na zrelo voće, maline, suhe šljive itd. Ružičasta laganija vina dobro se sljubljuju uz laganija jela i ribu dok crna vina uz mesna jela sa roštilja, divljač, masne tvrde sireve i slično. Poslužiti prethodno rashlađeno na temperature od 16 do 18 stupnjeva.

Malvasija Dubrovačka


Izuzetno stara autohtona sorta vinove loze spomenuta već 1313. godine u arhivskim zapisima Dubrovačke Republike. Od ove plemenite sorte dobivaju se i izuzetna vrhunska vina koja se već danas u Konavoskom vinogorju proizvode u vise varijanti. Od suhog vina Prošeka pa i vrhunskog pjenušca. U doba Dubrovačke Republike ovo se vino proizvodilo u slatkoj varijanti kao Prošek i bilo je izuzetno cijenjeno pa je bio i protokolarni knežev dar svjetovnim i crkvenim dostojanstvenicima. Također se u arhivu spominju i razne zabrane oko prodaje vina, cijene i onoga tko ga smije prodavati. Kao sto je već rečeno ovo se vino proizvodi u vise varijanti pa se time uživa u raznim prigodama. Želimo samo istaknuti da svi oni koji dolaze u Dubrovnik trebaju probati ovaj izuzetni proizvod.

Merlot


Ova vinska sorta crnog grožđa koja se uspješno uzgaja u cijelom svijetu našla je izuzetno povoljan klimat u Konavlima koje obiluju brojem sunčanih dana u godini i specifičnošću tla. Od ove sorte dobivaju se vrhunska i kvalitetna vina harmoničnog okusa koji podsjeća na maline. Sljubljuje se uz sva jela a osobito uz divljač i bijela mesa. Poslužiti ga na temperaturi od 16 do 18 stupnjeva.